Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Scarface-Ο Σημαδεμένος(1983)


Γειά σας κι από 'μένα. Είχα σκοπό να ξεκινήσω με την κλασική τριλογία "Νονός", αλλά για κάποιο λόγο αποφάσισα να ξεκινήσω με την αδικημένη,από πλευράς βραβείων, ταινία "Scarface".
                                                                                                               


Υπόθεση:  Η ταινία μας πηγαίνει στις αρχές της δεκαετίας του '80, όπου ένα κύμα μεταναστών απ' την Κούβα, εγκαθίστατε  στο Μαϊάμι, ανάμεσά τους και ο Τόνι Μοντάνα (Al Pacino) ο οποίος γρήγορα μπλέκεται στα καρτέλ κοκαίνης, και εξελίσσεται σ'έναν αρχιβαρόνο ναρκωτικών. Όμως η παράνοιά του  και οι πολλοί εχθροί του θα καταστρέψουν την δυναστεία του.

      "You gotta make the money first, then you get the power.Then when you get the power you get the women"


Σχολιασμός: Χμμ... Τι να πω γι'αυτήν την ταινία; Μία απ'τις καλύτερες γκανκγστερικές ταινίες(για 'μένα ισάξια με τον Νονό). O Brian De Palma, αφηγείται, με τόσο ωραιό τρόπο την άνοδο και την πτώση ενός μαφιόζου, που η απληστία του, τον οδήγησε στην συναισθηματική παρακμή και έτσι σιγά σιγά ήρθε το τέλος του. Ο De Palma δημιούργησε αντιπροσωπευτικά πλάνα του Μαϊάμι του 1980, και η κινούμενη κάμερα τον έκανε να ξεφύγει απ'το μέχρι τώρα σκηνοθετικό του μοτίβο, και να δημιουργήσει μία δική του σκηνοθετική κατηγορία, την οποία προσωπικά προτιμώ(χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Carlito's Way", που σκηνοθετικά είναι 100 φορές καλύτερη απ' το "Scarface"). Για τον Al Pacino τώρα, το μόνο που έχω να πω είναι ότι απλά έδωσε μία απίστευτη ερμηνεία, μία απ'τις καλύτερες στην ιστορία του σινεμά. Μία απ'τις ταινίες που σίγουρα πρέπει να δεις, ακόμα κι αν δεν σ'αρέσουν τέτοιου είδους ταινίες. Προτάθηκε για 3 Χρυσές Σφαίρες, για α' ανδρικό ρόλο(Al Pacino), καλύτερο soundtrack(Giorgio Moroder) και β' ανδρικό ρόλο(Steven Bauer).

Σκηνοθεσία: Brian De Palma
Σενάριο: Oliver Stone
Πρωταγωνιστούν: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio
                                                 (http://www.imdb.com/title/tt0086250/)


Το trailer και το Soundtrack



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου