Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Λογική+Κόμιξ=Logicomix

Μετά από έντονες απαιτήσεις του κοινού και μετά το τέλος της εξέτασης, του μαθήματος της λογικής,είπα να γράψω άλλο ένα  άρθρο για ένα βιβλίο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον, είναι το logicomix. Το βιβλίο είναι ένα από τις πρώτες (αν όχι η 1η) προσπάθειες να διηγηθεί την ιστορία και την εξέλιξη της λογικής με την χρήση  comix.



Ένα από τα 2 εξώφυλλα του βιβλίου

















Για τους συγγραφείς: Το έργο είναι μια δουλειά από 4 άτομα λίγα λόγια για τον καθένα

Απόστολος Δοξιάδης:Σπούδασε μαθηματικά,αλλά τελικά τον κέρδισαν τα βιβλία και το συγγραφικό του έργο.Γενικά θεωρείται από τους πρωτοπόρους της <<μαθηματικής λογοτεχνίας>>.Δυστυχώς όμως είναι άμουσος.

Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου:Τα πρωινά διδάσκει και ερευνά τη θεωρητική πληροφορική,στο Μπέρκλει,ενώ τα απογεύματα γράφει μυθιστορήματα,όπως το Τούρινγκ,μαθήματα αγάπης.Τα βράδια παίζει πλήκτρα και τραγουδάει στο ροκ συγκρότημα <<Positive Eigenvalues>>.

Αλέκος Παπαδάτος:Δεν έχει καμία σχέση με τα μαθηματικά.Είναι ένας από τους 2 σκιτσογράφους που χρειάστηκαν για το βιβλίο.Μετά από 20 χρόνια δουλειά στο κινούμενο σχέδιο,κατέληξε στην 1η του αγάπη,το ακίνητο.Όταν δεν σκιτσάρει παίζει μπουζούκι και τζουρά στους <<Τζάμπα Μάγκες>>.

Αnnie Di Donna:Σπούδασε ζωγραφική στη Γαλλία. Δούλεψε για 20 χρόνια στο κινούμενο σχέδιο πριν ασχολήθηκε με τα κομικς. Όταν δεν ζωγραφίζει λατρεύει να χορεύει.


Η συγγραφική ομάδα






Περίληψη: Το βιβλίο ξεκινάει στην σύγχρονη Αθήνα με την διαφωνία,του Απόστολου Δοξιάδη και των συνεργατών όσον αφορά το νόημα της ιστορίας τους, προβάλλοντας ως πρωταρχικό το αίτημα της εποχής μας, την αναζήτηση βεβαιοτήτων. Έπειτα ο Μπέρτραντ Ράσελ γίνεται ο ήρωας αλλά και ο αφηγητής της ιστορίας του καθώς εξιστορεί την περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών. Στην πορεία της ιστορίας οι 2 αναζητήσεις καταλήγουν να γίνονται ένα και το αυτό. Με λίγα λόγια είναι η ιστορία του Μπερτραντ Ράσελ, ενός ανθρώπου που ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε τέσσερις φορές, φυλακίστηκε, παραφρόνησε, και το μόνο που τον κρατούσε από την αυτοκτονία ήταν η αγάπη του για τα μαθηματικά.


Μπέρταντ Ράσελ ο ήρωας του βιβλίου και της λογικής.


Σχολιασμός: Το logicomix είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο γιατί είναι βασισμένο στην τεχνική του εγκιβωτισμού. Δηλαδή είναι 2 παράλληλες αναζητήσεις σε τελείως διαφορετικές εποχές που έψαχναν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα βεβαιότητα .Το βιβλίο έχει διάφορες έννοιες και πρόσωπα κυρίως απο τον τομέα των μαθηματικών και της πληροφορικής που μπορεί  κάποιος να μην τους γνωρίζει για αυτό υπάρχει ένα παράρτημα στο τέλος του βιβλίου με τα σημαντικότερα θέματα και πρόσωπα π αναφέρονται στο βιβλίο. Προτρέπω όλους πριν το διαβάσουν να ρίξουν μια ματιά στο γλωσάρι 1α.Το βιβλίο είναι πολύ καλό και το συστήνω σε οποιονδήποτε του αρέσουν τα μαθηματικά και τα κόμιξ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου